Word lid Bestel gratis

Help mee en stem op deze slimme zelftest voor COPD

Mensen met COPD vinden het vaak lastig om een beginnende longaanval te herkennen en weten dan niet goed wat ze moeten doen. Met alle gevolgen van dien. 

 

 

Wanneer je bij een longaanval niet op tijd actie onderneemt, loop je het risico dat de klachten verergeren en ziekenhuisopname nodig is. Mensen met COPD uit de regio Nijmegen ontwikkelden daarom samen met hun huisartsen, longartsen en onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit een ‘slimme zelftest voor adem’. Deze zelftest in de vorm van een app helpt mensen met COPD bij het op tijd herkennen van longaanvallen en geeft direct, zonder tussenkomst van een zorgverlener, een persoonlijk behandeladvies. Zo kunnen ziekenhuisopnames worden voorkomen.

De ‘Slimme zelftest voor adem’ is genomineerd voor de Medische Inspirator Prijs 2017 van ZonMw: een belangrijke stimuleringsprijs voor de meest inspirerende samenwerking tussen patiënt en onderzoeker. Joep Fleuren heeft COPD en is betrokken bij de ontwikkeling van de zelftest. Joep: “Ik gebruik de test als ik twijfel over mijn klachten. Ik beantwoord vragen via een app op mijn telefoon en meet mijn temperatuur, mijn longfunctie en mijn zuurstofgehalte. Met deze informatie geeft de app mij een advies over wat ik zou moeten doen. De app geeft mij een gevoel van veiligheid. Ik gun iedere patiënt met COPD deze zelftest.”

Voor de ontwikkelaars is het erg belangrijk dat zij de Medische Inspirator Prijs winnen. Zij willen namelijk de app volgend jaar op de markt brengen, zodat alle mensen met COPD deze kunnen gaan gebruiken. Met de prijs kunnen zij de laatste stappen zetten. Op www.zonmw.nl/stemnu kunt u de video over de ‘Slimme zelftest voor adem’ bekijken en kunt u uw stem uitbrengen op dit project. U kunt stemmen tot en met 20 november met alle emailadressen die u heeft. Ook uw partner, kinderen, familie, vrienden en kennissen mogen stemmen. Help mee en steun dit project!