Word lid Bestel gratis

Henny Boerhout heeft een vaste column in onze locale nieuwsbrief en schrijft over situaties waar luchtwegpatiënten regelmatig tegenaan lopen.

Ze is vrijwilliger bij het Longfonds, verpleegkundige n.p. en heeft luchtwegklachten. Dit is één van haar verhaaltjes.

Haar columns worden ondersteund door cartoons van Cartoonist Arend van Dam.

"Verandering van diagnose"

Mede door het Longfonds wordt er veel onderzoek gedaan naar longziekten. Dit is een goede zaak, want hoe meer we afweten van longaandoeningen, hoe beter de behandeling is die artsen ons longpatienten kunnen bieden. 

Maar simpeler is het er wat betreft diagnose daardoor niet op geworden. Waren in eerste instantie alle longziekten bekend onder de naam astma, alras ging men daar genuanceerder over denken. De beschadiging  in bronchiën en longen door externe oorzaken werd COPD genoemd en astma werd onderverdeeld in een allergische en niet-allergische vorm. Volgens de nieuwste inzichten heb je geen astma als je als patient negatief reageert op de histamine-intolorantietest, ook al lijken je klachten sprekend op astma. Ontstekingsremmers schijnen dan niet te werken, (wat trouwens ook voor COPD zou kunnen gelden). Natuurlijk, je bént je diagnose niet, maar als je zoals ik meer dan 20 jaar medicijnen hebt geïnhaleerd die achteraf gezien niets voor je deden, is dat toch een vreemde gewaarwording. Je wilt toch weten wat je hebt?  Chronische bronchitis dan maar. Hé, hoorde dat niet onder COPD? Maar met een goede longfunctie als de mijne mag ik daar niet van spreken. Uiteraard doet mijn longarts er alles aan om mijn klachten onder controle te helpen krijgen en dat is nogal experimenteren. Er moet blijkbaar nog veel onderzoek gedaan worden….mede door het Longfonds!

Henny Boerhout
 

Herkent u zich in haar columns?  Reacties graag naar: h.boerhoutvandervegte@kpnmail.nl.

 

Wilt u onze laatste nieuwsbrief lezen, klik dan op Nieuwsbrief rayon Amsterdam, september 2016

 

Note: Niets uit deze publicatie mag gebruikt worden zonder toestemming van Henny Boerhout en Arend van Dam.