Word lid Bestel gratis

Longartsen eisen maatregelen tegen vervuilde lucht

Het Longfonds en Longartsen sturen dinsdag een brandbrief naar de Tweede Kamer. Zij vinden dat er iets zal moeten gebeuren met de vuile lucht in Nederland.

In de brief wordt aan de Kamerleden "gevraagd" dat zij nog deze week MOETEN starten met het treffen van maatregelen.

Longarts Hans in 't Veen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam zegt in het AD dat er vooral onder niet-rokende vrouwen een bepaald type longkanker in opkomst is, dat er twintig tot dertig jaar geleden nog niet was. "De schade aan longen en hart van vuile lucht is enorm'', aldus In 't Veen.

Het Longfonds en de longartsen pleiten voor maatregelen zoals de vermindering van het aantal houtkachels, scooters, vrachtverkeer en kolencentrales. De Kamer zal donderdag over luchtvervuiling spreken.

Momenteel sterven er jaarlijks wereldwijd ongeveer 5,5 miljoen mensen vroegtijdig aan de gevolgen van luchtvervuiling. 

De luchtvervuiling in Nederland leidt jaarlijks tot 1.200 gevallen van longkanker, 5.000 spoedopnames in het ziekenhuis vanwege acute hart- of luchtwegklachten. In Nederland leven ruim 600.000 mensen met COPD en jaarlijks komen daar maar liefst 60.000 mensen bij. De ziekte is ongeneeslijk: elk jaar overlijden er 7.000 mensen aan COPD. De World Health Organization voorspelt dat door de luchtvervuiling, mede door de klimaatverandering, COPD in 2030 doodsoorzaak nummer 3 in de wereld zal zijn. Dat aantal kan oplopen tot 260.000 in het jaar 2100, schreven onderzoekers van de universiteit van North Carolina eerder in Nature Climate Change.