Word lid Bestel gratis

Nederlands onderzoek verbetert behandeling COPD patiënt

Het Longfonds gaat in twee nieuwe studies investeren, om mensen met de (nu nog) ongeneeslijke longziekte COPD in de toekomst beter te kunnen behandelen. Het gaat om onderzoek op het gebied van longweefselherstel en onderzoek naar de zogenaamde ‘ventiel’ behandeling. 

Afgelopen week ontvingen twee consortia de toezegging dat het Longfonds wil investeren in hun studies. De twee onderzoeksprojecten starten nu. Het Longfonds verwacht dat de studies succesvol worden afgerond, dankzij de steun van donateurs in de komende jaren.

 

Herstellen van kapot longweefsel

COPD is een tot nu toe ongeneeslijke longziekte. Mensen met COPD zijn vaak kortademig, moe en hoesten veel. Dit wordt veroorzaakt door een ontsteking in hun longen en kapotte longblaasjes. De schade aan de longen kan niet worden hersteld met de nu bestaande geneesmiddelen.

In de longen komen zogenoemde voorlopercellen voor. Dat zijn cellen die op stamcellen lijken. Samen met structurele cellen van de long zorgen de voorlopercellen voor het herstel van longweefsel dat kapot is. Bij patiënten met COPD werkt dit niet goed meer. Het doel van het onderzoek is om de voorlopercellen weer te stimuleren tot weefselherstel en daarmee nieuwe aanknopingspunten te vinden voor longweefselherstel bij COPD. Professor dr. Reinoud Gosens van Rijksuniversiteit Groningen gaat dit onderzoek leiden, samen met Maastricht UMC, University of Colorado Denver en University of Vermont.

Meer lucht dankzij ventielen                                                                                            

Bij patiënten met ernstig COPD helpt de momenteel beschikbare behandeling vaak onvoldoende tegen kortademigheid. Zogenoemde ‘ventielen’ kunnen mensen met zeer ernstig COPD helpen meer lucht te krijgen. De behandeling met ventielen is echt maatwerk: van te voren is belangrijk precies te bekijken welk soort COPD iemand heeft om te voorspellen of de behandeling geschikt is om te doen. Omdat de ventiel behandeling nog erg nieuw is, is er nog veel onderzoek nodig om deze behandeling door te ontwikkelen. In dit onderzoek gaat Dr. Dirk Jan Slebos van het UMCG samen met CIRO Maastricht UMC en het Radboud UMC een drietal elementen onderzoeken:

  • Voor wie deze behandeling geschikt zou zijn
  • Wat de lichamelijke gevolgen en de gevolgen voor kwaliteit van leven zijn
  • Wat de behandeleffecten en bijwerkingen op de lange termijn zijn

Het doel van het onderzoek is mensen met COPD nog beter te kunnen behandelen.   

Longfonds

Directeur Michael Rutgers. “We zijn heel blij met deze twee onderzoeken! Zo kunnen we mensen met COPD nog beter helpen en daarnaast blijven we werken aan onze dromen: longziekten de wereld uit en een betere behandeling van ernstige longziekten. Deze onderzoeken zijn met zorg geselecteerd door de Wetenschappelijke Advies Commissie, waarin wetenschappers, zorgverleners én mensen met een longziekte zijn vertegenwoordigd.”

Het Longfonds investeert in wetenschappelijk onderzoek. Dit is de basis van ons werk. Onderzoek helpt om onze dromen te realiseren: longziekten voorkomen, een betere behandeling van ernstige longziekten en herstel van beschadigd longweefsel.