Word lid Bestel gratis

Vuile lucht in Amsterdam: 'ik wil niet roken, maar dat doe ik nu toch'

24 juli was er een reportage bij NOS Nieuwsuur over de luctvervuiling in Amsterdam.  

(uitzending gemist)

 

Hieronder een kleine samenvatting van wat er besproken is tijdens uitzending.

De luchtkwaliteit in Nederland voldoet niet aan de Europese normen. Vooral in de grote steden is de lucht vervuild. Zoals in Amsterdam, waar de vervuiling zelfs is toegenomen, blijkt uit nieuwe resultaten van de GGD.

Amsterdammers roken ongemerkt ruim zes sigaretten per dag mee door de verontreinigde lucht die ze inademen. "Onder de 18 mag je niet roken, maar de gemeente laat alle kinderen in Amsterdam wel zes sigaretten per dag meeroken. Dat klopt gewoon niet."

Hoe erg is het?

Luchtvervuiling is een niet te onderschatten bron van ziekte, stelt de GGD. Blootstelling aan luchtverontreiniging is verantwoordelijk voor 4,5 procent van de totale ziektelast. Dat is vergelijkbaar met overgewicht (5 procent).

"De normen van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn veel strenger dan de Europese waarden, en in Amsterdam en in een groot deel van Nederland zitten we daar boven. Verbetering van de luchtkwaliteit gaat langzaam, er is nog steeds heel veel uitstoot en verkeer."

Aan de Ringweg A10 is het nog erger, mensen die daar naast de snelweg wonen, roken gemiddeld tien sigaretten per dag mee. De GGD meet daar 24 uur per dag de uitstoot van onder meer stikstofdioxide, fijnstof en roet.

Kort geding

Voor Milieudefensie gaat het allemaal niet snel genoeg. Met een kort geding tegen de staat wil Milieudefensie afdwingen dat niet alleen Amsterdam, maar heel Nederland meer tegen luchtverontreiniging gaat doen.

"We eisen dat Nederland meteen maatregelen neemt die de luchtkwaliteit verbeteren. Zodat de lucht voldoet aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie."